SURADNJA AQUATIKE I MUZEJA KRAPINSKIH NEANDERTALACA

 
U ponedjeljak, 19. prosinca 2022. godine, Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac i Muzej krapinskih neandertalaca potpisali su sporazum o suradnji.
Ovo nije prvi puta da ove dvije ustanove surađuju. Prije dvije godine je Muzej krapinskih neandertalaca gostovao svojom izložbom pod nazivom „Krapinski pračovjek“ u Aquatici, i to od Noći muzeja 31. siječnja do 22. kolovoza 2020. godine. 
Uspješno povezivanje ovih atraktivnih ustanova tijekom 2020., potaknula je i nastavak suradnje pa je ove godine dogovorena međusobna promocija kroz ponudu povoljnije cijene ulaznice. Točnije, radi se o tome da će posjetitelji Aquatike u periodu od 3. siječnja do 28. veljače 2023. godine dobiti i  kupon s 50 % popusta na individualne i obiteljske cijene ulaznica u Muzeju krapinskih neandertalaca. Također, i posjetitelji Muzeja krapinskih neandertalaca će u istom vremenskom periodu dobiti kupon s popustom od 50 % na individualne i obiteljske cijene ulaznice za Aquatiku – slatkovodni akvarij Karlovac.
Zahvaljujući suradnji ovih ustanova, posjetitelji će u atriju Muzeja krapinskih neandertalaca moći razgledati i gostujuću izložbu Aquatike pod nazivom „PLANKTON – divovi u kapljici vode“, a koja će biti otvorena u utorak, 3. siječnja 2023. te će se moći razgledati do 28. veljače.  
Izložba „PLANKTON - divovi u kapljici vode“ podijeljena je u dvije cjeline prezentirane na 12 plakata na  hrvatskom i engleskom jeziku. U prvom dijelu izložbe prezentirano je što plankton predstavlja, od kuda potječe, kako se kreće, kako ga dijelimo i koja mu je važnost. 
Drugi dio odnosi se na specifične i zanimljive vrste planktona. Izložba završava porukom koliko je zapravo plankton važan jer on na svojim leđima nosi život na Zemlji, daje mu temelj i osnova je za hranidbeni lanac. Većina plakata su zapravo odvojene cjeline i na njima se nalaze slike popraćene ilustracijama i raznim zanimljivostima koje imaju ulogu „wow faktora“ te privlače posjetitelja. Svaki plakat prati simpatičan i duhovit naslov kojem je zadaća dodatno zaintrigirati posjetitelja i ukazati na temu o kojoj plakat govori. Autori izložbe su Juraj Petravić i Ivana Kaleb Vuletić iz Aquatike – slatkovodnog akvarija Karlovac.