Muzej krapinskih neandertalaca na godišnjoj konferenciji nositelja Oznake europske baštine

 

U Bruxellesu (Belgija) se 13. i 14. lipnja 2022. održala svečana dodjela Oznake europske baštine te godišnja konferencija nositelja Oznake u organizaciji Europske komisije. Sudjelovalo je više od stotinjak stručnjaka koji se bave kulturnom baštinom na području Europske unije, a Muzej krapinskih neandertalaca predstavio je ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol. Kroz panel diskusije, predavanja te stručna izlaganja, obrađene su brojne aktualne teme poput utjecaja pandemije uzrokovane korona-krizom na kulturnu baštinu, trenutna kriza u Europi nastala zbog rata u Ukrajini, digitalizacija kulturne baštine, uključenost mladih u baštinu, edukacija i dr.

Ravnatelj Sabol održao je predavanje pod naslovom „How did the Prehistoric Site become the top destionation of Cultural Tourism in Europe?“ gdje se osvrnuo i posebno naglasio aktivnosti koje su provođene u krapinskom muzeju, poput izložbi, edukativnih programa, suradnje s lokalnom zajednicom te međumuzejske i međunarodne suradnje. U prezentaciji su izneseni  i planovi za budućnost u vidu novih projekata te planiranje višegodišnjih programa u suradnji sa srodnim ustanovama.

Među dvanaest novih nositelja Oznake našao se Muzej vučedolske kulture i arheološko nalazište Vučedol. U ime vučedolskog muzeja priznanje je primila ravnateljica Mirela Hutinec uz prisustvo ravnateljice Uprave za arhive, knjižnice i muzeje mr.sc. Anuške Deranja Crnokić iz Ministarstva kulture i medija RH te povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariye Gabriel.

Podsjetimo, Hrvatska ima sada dva lokaliteta koji nose prestižni Oznaku europske baštine: Muzej vučedolske kulture s arheološkim nalazište Vučedol i Muzej krapinskih neandertalaca s Nalazištem Hušnjakovo kojemu je Oznaka dodijeljena 2016. godine.