Krapinski pračovjek gostuje u Novoj Gradiški

U petak 28. siječnja 2022. godine u Gradskom muzeju Nova Gradiška otvorena je gostujuća izložba Muzeja krapinskih neandertalaca pod nazivom „Krapinski pračovjek“. Time je nastavljena iznimno uspješna suradnja između krapinskog muzeja i srodnih ustanova pa će nakon Slavonskog Broda i žitelji Nove Gradiške imate priliku saznati nešto više o životu i kulturi krapinskog neandertalca. Autor izložbe je geolog Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja koji je koncipirao izložbu na način da se posjetitelje upozna s važnim otkrićem na brdu Hušnjakovu, likom i djelom Dragutina Gorjanović-Krambergera, a predstavljena je najbogatija zbirka neandertalaca na svijetu te fosilni ostaci životinja iz razdoblja gornjeg pleistocena koji su vezani za krapinski lokalitet. Također, na interaktivan i zanimljiv način prezentiran je i stalni postav Muzeja krapinskih neandertalaca te aktivnosti koje se provode na Hušnjakovu. Za dobru atmosferu kao i na prijašnjim gostovanjima pobrinula se udruga „Krapinski neandertalci- pleme špiljskog medvjeda“ čiji članovi su na zabavan i interaktivan način animirali publiku te izazvali pravo oduševljenje pogotovo među najmlađim posjetiteljima.
Prisutnima se, uz autora izložbe, obratio ravnatelj Gradskog muzeja Nova Gradiška Miroslav Pišonić, a u ime osnivača izložbu je otvorila kustosica Jelena Kovre. Tijekom večeri, događanje su obišli župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić.
Izložba ostaje otvorena do 25. ožujka 2022. godine kada Krapinski pračovjek putuje na jug i to u Arheološki muzej u Zadru.