14. rođendan Muzeja krapinskih neandertalaca

Muzej krapinskih neandertalaca, jedan od najsuvremenijih hrvatskih muzeja, otvoren je na današnji dan, prije 14 godina. Grad Krapinu, koji inače broji oko 12 000 stanovnika, toga je dana posjetilo oko 8 000 ljudi!  Autori projekta i realizacije danas jednog od najposjećenijih hrvatskih muzeja su paleontolog Jakov Radovčić i arhitekt Željko Kovačić, a projekt je realiziran u međunarodnoj suradnji s brojnim stručnjacima, umjetnicima i institucijama. Izgradnja i cjelokupna realizacija financirana je proračunskim sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a projekt je potpomagao i Grad Krapina. 
Muzej s jedinstvenim lokalitetom, nalazištem krapinskog pračovjeka Hušnjakovo gdje je pronađena najveća i najbogatija zbirka fosilnih kostiju neandertalaca na svijetu, i danas uvelike privlači pažnju javnosti. To potvrđuje i veliki broj posjetitelja koji svake godine, uz obilazak stalnog postava i Nalazišta, imaju priliku razgledati i brojne izložbe te sudjelovati u različitim edukativnim programima. Muzej je tijekom 14 godina njegova postojanja posjetilo preko milijun i 300 tisuća posjetitelja, među kojima su najbrojniji oni najmlađi, djeca koja dolaze u sklopu školskog izleta ili sa svojim obiteljima. 
O važnosti krapinskog muzeja i Nalazišta Hušnjakovo svjedoče i brojne nagrade i priznanja među kojima se ističe Oznaka europske baštine koju Muzej s ponosom nosi već 8 godina te prva nagrada u kategoriji arheoloških nalazišta i muzeja i prestižna nagrada „Big SEE!“ u kategoriji „Tourism Design Award“ koja mu je dodijeljena prošle godine.  
Muzej krapinskih neandertalaca i nakon 14 godina sjaji te ne gubi na svojoj atraktivnosti zbog brojnih ulaganja realiziranih prošle godine, među kojima se ističe osuvremenjivanje i postavljanje novih multimedijalnih instalacija, ali i zbog organizacije brojnih aktivnosti i događanja.
Uz istaknutu međumuzejsku suradnju, ali i međunarodnu djelatnost Muzeja kao člana mreže Ice Age Europe i mreže koja okuplja nositelje Oznake europske baštine, Muzej ima važnu ulogu i u razvoju lokalne zajednice te je s vremenom postao mjesto okupljanja i druženja njezinih stanovnika, osobito onih najmlađih.