11. obljetnica Muzeja krapinskih neandertalaca

 

U neposrednoj blizini svjetski poznatog lokaliteta, Nalazišta Hušnjakovo, 27. veljače 2010. godine otvoren je Muzej krapinskih neandertalaca. Grad Krapinu, koji inače broji oko 12 000 stanovnika, posjetilo je toga dana prije 11 godina oko 8.000 gostiju!
Autori projekta i realizacije danas jednog od najposjećenijih hrvatskih muzeja su paleontolog Jakov Radovčić i arhitekt Željko Kovačić, a projekt je realiziran u međunarodnoj suradnji s brojnim stručnjacima, umjetnicima i institucijama. Izgradnja i cjelokupna realizacija financirana je proračunskim sredstvima Ministarstva kulture RH, a projekt je potpomagao i Grad Krapina.

Arhitektura Muzeja podsjeća na stanište pračovjeka – špilju, a stalni postav predstavlja putovanje kroz vrijeme od najstarije prošlosti Zemlje do modernog doba. Sadržaj Muzeja koji na multidisiplinaran i interaktivan način objašnjava priču o razvoju života na Zemlji i evoluciji čovjeka, podijeljen je u 18 tematskih cjelina, s posebnim naglaskom na značenje otkrića fosilnih ostataka neandertalaca u Krapini. Originalima, slikovnim prikazima, replikama reprezentativnih izložaka iz svjetskih muzeja te skulpturama suvremenih umjetnika prikazan je razvoj života na Zemlji, a brojne multimedijalne instalacije i efekti u stalnom postavu pobuđuju sva posjetiteljeva osjetila te ga potiču na aktivno učenje i istraživanje.
Tijekom vrijednog jedanaestogodišnjeg rada na prikupljanju, obradi i prezentaciji muzejske građe, za javnost su se održala i brojna događanja, radionice, predavanja i promocije, postavljene su različite izložbe, izdane kvalitetne muzejske publikacije te organizirani brojni edukativni programi. Muzej je do danas posjetilo oko 960 000 posjetitelja, a o njegovoj važnosti svjedoče brojne nagrade i priznanja među kojima se ističe Oznaka europske baštine. Uz istaknutu međunarodnu djelatnost Muzeja kao člana mreže Ice Age Europe i mreže koja okuplja nositelje Oznake europske baštine, Muzej ima važnu ulogu i u razvoju lokalne zajednice te je postao mjesto okupljanja i druženja njezinih stanovnika, osobito onih najmlađih.