Muzej krapinskih neandertalaca iz Krapine nagrađen na FIAMP festivalu u Šangaju

Tijekom održavanja Generalne konferencije ICOM-a u Šangaju, Kina, uručene su i nagrade koje dodjeljuje AVICOM (Međunarodni komitet za audiovizualne medije i nove tehnologije) na festivalu FIAMP. Muzeji Hrvatskog zagorja - Muzej krapinskih neandertalaca primili su treću nagradu u kategoriji multimedijalnih sadržaja u muzejskom postavu za izvedbu info-kioska. Ovo je prvo veliko međunarodno priznanje novome Muzeju koji je zahvaljujući suradnji autora projekta i realizacije arhitekta Željka Kovačića i paleontologa Jakova Radovčića s brojnim suradnicima svakako jedan od najuspješnijih muzejskih projekata u Hrvatskoj. Izvedbu info-kioska realizirao je studio Novena iz Zagreba, koji se bavi izradom virtualnih sadržaja za muzejske ustanove. Info-kiosci na inventivan način objedinjuju edukativne i zabavne sadržaje za posjetitelje muzeja tako što kombiniraju pitalice, dopunska znanja o pojedenim temama prisutnim u postavu s mogućnostima fotografiranja ili pak informacijama o snimanju filma.

CBTour – Inovacije u poslovnom turizmu
Vrijedna nagrada SIGMA - inovacije u poslovnoj tehnologiji - dodijeljena je za interaktivni DVD Muzeju krapinskih neandertalaca, Krapina

Muzej krapinskih neandertalaca primio je vrijednu nagradu CBTour - inovacije u poslovnom turizmu, u kategoriji Najbolja tehnologija Hrvatskog poslovnog turizma za 2010. godinu za interaktivni multimedijalni DVD. Interaktivni multimedijalni DVD upotpunjuje novi postav Muzeja omogućujući posjetiteljima individualan doživljaj i nakon obilaska same ekspozicije. Autor sadržaja je studio Novena iz Zagreba. Po prvi puta ovaj DVD objedinjuje više tehnologija, te osim što sadrži virtualnu šetnju nudi i razne interaktivne mogućnosti korištenja na 4 jezika (hrvatski, engleski, njemački, slovenski). Ovom se nagradom poseban naglasak daje na tehnologiju usmjerenu k oživljavanju, dodatnom razvoju i unapređenju poslovno-turističke ponude na temeljima inventivnog pristupa. Društvo inovatora „Sigma“ vodeća je nacionalna organizacija udruženog, kreativnog, znanstvenog, studijskog, inovacijskog i poslovnog stvaralaštva koja je nakon nešto više od dvije godine aktivnog djelovanja u poslovnoj i društvenoj zajednici postala svojevrsnim brendom i s više od stotinu osvojenih nagrada na domaćoj i međunarodnoj razini neupitno dokazala svoje znanje, potencijal, sposobnost i izvrsnost u svim aktivnostima koje provodi.