Opis: U sklopu programa namijenjenog djeci predškolske dobi i osnovnih škola, organiziraju se likovne radionice, izrada odjeće pračovjeka, dino igraonice te rad na terenu u prirodi gdje se uz pomoć geološke opreme u okolici Nalazišta traže fosili, stijene ili minerali.
Vrijeme: zadnji tjedan u kolovozu
Trajanje : 10.00 - 12.00 sati

Ljetna geološka škola održava se svake godine u zadnjem tjednu kolovoza, a namijenjena je djeci predškolske dobi i osnovnih škola s ciljem popularizacije geološke i paleontološke djelatnosti. Sastoji se od programa u muzeju i rada na terenu. Na početku polaznike upoznajemo s radom geološke škole, te potrebnim alatom, geološkom opremom i literaturom koju će koristiti. Polaznici se međusobno predstavljaju, otkrivaju nam zašto polaze ovu školu, a oni koji su već sudjelovali prenose nam svoja iskustva.

RAZGLED MUZEJA

Polaznike prvo upoznajemo sa stalnim postavom Muzeja krapinskih neandertalaca kako bi dobili uvid u tematiku, te im pobliže predstavljamo područja paleoantropologije, geologije, paleontologije i arheologije.

RASPRAVA

Nakon razgleda muzeja provodimo kratku raspravu o zanimljivim temama u koju se polaznici aktivno uključuju bilo pitanjima ili svojim promišljanima o evoluciji čovjeka, razvoja života na Zemlji, neandertalcima, dinosaurima, mamutima i slično.

LIKOVNA RADIONICA

Ovim radionicama potičemo kreativnost, likovno izražavanje i dječju maštu, a rezultat toga su zanimljivi, a ponekad i neobični radovi.

POSJET NALAZIŠTU

U okviru geološke škole posjećujemo Nalazište krapinskih neandertalaca, gdje organiziramo razne igre u kojima polaznici aktivno sudjeluju i prezentiraju scene iz života pračovjeka.

ODLAZAK NA TEREN

U terenskom dijelu nastave polaznike učimo kako koristiti geološki alat i opremu istražujući izdanke u okolici muzeja i lokaliteta. Pronađene uzorke stijena ili fosila čistimo, proučavamo i analiziramo.

MODELIRANJE

U radionici modeliranja koristimo glinu, plastelin ili slične materijale kojima djeca mogu oblikovati različite predmete vezane uz tematiku našeg muzeja.

U POTRAZI ZA DINOSAURIMA

Za najmlađe polaznike predškolske dobi organiziramo prigodne igre vezane uz tematiku popularnih dinosaura. Uz pračovjeka, dinosauri su najzanimljivija tema kojoj posvećujemo i dio likovnih radionica.

ISTRAŽIVANJE

Istražujući okolne izdanke djeca pronalaze zanimljive stijene i fosile koje zajednički analiziramo i pripremamo za muzejsko čuvanje.

ODLAZAK NA JEZERO DOLAC

U okviru terenske nastave posjećujemo izdanke uz jezero Dolac koje se nalazi u blizini muzeja. Pronađeni fosilni materijal i stijenske uzorke polaznici već mogu sami određivati nakon nekoliko dana polaska geološke škole.

RADNI LISTIĆI

Edukativni dio programa sastoji se i od rješavanja zanimljivih radnih listića kojima djeca potvrđuju stečeno znanje, a do izražaja ponovno dolazi njihova kreativnost.

TRAGOM PRALOVACA

Po završetku Ljetne geološke škole organiziramo kostimirane igre i zabave u parku našeg muzeja.

DODJELA DIPLOMA

Svim polaznicima na kraju obavljene geološke škole dodjeljujemo prigodne diplome i suvenir krapinskog pračovjeka koji će ih podsjećati na posjet muzeju i nalazištu.

Autorica i voditeljica projekta: mr.sc. Vlasta Krklec, muzejska savjetnica
Suradnici: dipl.ing.geol. Eduard Vasiljević, kustos-pripravnik
prof. Lorka Lončar Uvodić, muzejski pedagog-pripravnik
Siniša Laginja, muzejski tehničar
Pomoćnici: studenti geologije i muzeologije

Literatura:

Krklec, Vlasta: Ljetna geološka radionica. Zbornik radova s I. skupa muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem, Pula, 14.-16.6.2001. HMD, Sekcija za muzejsku pedagogiju, Zagreb, 2002, str. 254-257.
Krklec, Vlasta: Edukativno – pedagoške aktivnosti Muzeja krapinskog pračovjeka. Časopis za kulturu „Hrvatsko zagorje“, br. 2, god. VIII. Krapina, prosinac 2002, str. 130-132. Krklec, Vlasta: Od geološke radionice do igre i zabave. Vijesti Hrvatskog geološkog društva br. 40/1. Zagreb, lipanj 2003, str. 12-14.
Krklec, Vlasta: Ljetna geološka škola. Zbornik radova s II. skupa muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem. HMD, Sekcija za muzejsku pedagogiju i Arheološki muzej Zadar 2004, str. 248-252.

Muzeji Hrvatskog zagorja

Kraneamus
muzej krapinskih neandertalaca

Šetalište Vilibalda Sluge bb
49 000 Krapina
Tel: +385 49 371 491
Fax: +385 49 374 968
Mail: mkn@mhz.hr

Rezervacije:
Tel: +385 49 371 491
Fax: +385 49 374 969
Mail: rezervacije-mkn@mhz.hr

OIB: 11298572202
MB: 0207349
Žiro račun: 2390001 - 1100011100