U Muzeju krapinskih neandertalaca prikazan je daleki i tajanstveni svijet geološke prošlosti koji posjetitelje upoznaje s razvojem života na Zemlji, naglašavajući razvoj čovjeka i značaj nalazišta krapinskog pračovjeka – Hušnjakova.
Posjetitelji, ponajviše djeca i mladi, uz obilazak stalnog postava mogu sudjelovati i u raznovrsnim edukativnim programima – specijalnim vodstvima i interaktivnim radionicama.
Edukativni programi su prilagođeni različitoj dobi i profilu posjetitelja te nude priliku za učenje o geološkoj prošlosti, mineralima i fosilima te životu neandertalaca kroz aktivno istraživanje, kreativno izražavanje, igru i zabavu.


Za sve edukativne programe obavezna je prethodna najava i dogovor sa voditeljicom programa.
Najave posjeta i info: 
rezervacije-mkn@mhz.hr  •  www.mkn.mhz.hr • tel.: +385(0)49 371 491

 

RADIONICE OD SIJEČNJA DO PROSINCA

 

Broj polaznika: do 25
Trajanje: 1 h
Cijena: 30,00 kn po osobi

 

MALI GEOLOŠKI LABORATORIJ

Poput pravih geologa djeca proučavaju brojne minerale te originale i replike fosila, koriste povećalo i mikroskop te ispunjavaju radne listiće.

Radionica je namijenjena učenicima od 1. do 6. razred osnovne škole.

 

PRAPOVIJESNA IZRADA TORBICA

Sudionici izrađuju torbice bez modernih pomagala pomoću drvene igle, kamene alatke i rafije, od umjetne kože i umjetnog krzna.

Radionica je namijenjena učenicima od 4. do 8. razreda osnovne škole, učenicima srednjih škola i odraslima.

 

ŽIVOTINJE U VREMENU NEANDERTALACA

Sudionici uče o životinjskim vrstama iz vremena krapinskih neandertalaca (nosorog, špiljski medvjed, golemi jelen, bizon, sivi vuk…) te izrađuju njihove glinene modele.

Radionica je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola te odraslima.

 

IZRADA GEOLOŠKOG STUPA

U radionici sudionici u parovima izrađuju papirnate geološke stupove umetanjem crteža izumrlih vrsta životinja i biljaka u odgovarajuće geološke periode i epohe. Na taj način se dobiva prikaz biološke evolucije na Zemlji te se upoznaju vodeći predstavnici geoloških razdoblja.

Radionica je namijenjena učenicima  4. i 5. razreda osnovne škole.

 

ABECEDA FOSILA

U radionici je svako slovo abecede prikazano uz crtež određenog fosila (npr. A uz amonit, M uz mamuta…). Djeca na papiru izrađuju svoju poruku, omiljenu riječ ili svoje ime tako što umjesto pisanja slova crtaju fosile, a konačni rezultat je crtež koji podsjeća na prapovijesnu špiljsku umjetnost.

Namijenjeno djeci predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovnih škola.

 

LUBANJE HOMININA

Paleoantropološka radionica u kojoj sudionici proučavaju replike lubanja različitih vrsta i rodova izumrlih ljudskih predaka. Nakon sažete, jasne i zanimljive prezentacije koja ih upoznaje s osnovnim karakteristikama lubanja gracilnih i robusnih vrsta australopiteka, Homo erectusa ineandertalca, sudionici proučavaju šest replika poznatih fosilnih lubanja. Mjerenjem i interpretiranjem različitih parametara sudionici odgonetavaju naziv vrste kojoj lubanja pripada i mogući izgled lica.

Radionica je namijenjena učenicima 8. razreda osnovnih škola, srednjih škola te odraslima.

 

VALOVITE STRUKTURE FOSILA

Sudionici se upoznaju s građom i strukturom trilobita, amonita i rudista, zanimljivim izumrlim vrstama koje su na Zemlji živjele milijunima godina. Nakon uvodne prezentacije sudionici proučavaju originalne fosile, oslikavaju odljeve te izrađuju njihove glinene modele.

Namijenjeno učenicima viših razreda osnovnih škola.

 

NEANDERTALCI I UMJETNOST – IMA LI VEZE?

Upoznavanje s najstarijim likovnim tehnikama, prvim umjetnicima te najnovijim otkrićima koja otvaraju pitanje jesu li i neandertalci imali sposobnost za umjetničko izražavanje. Sudionici crtaju ugljenom i oslikavaju gipsane ploče koristeći mineralne i zemljane pigmente.

Namijenjeno svim uzrastima.

 

VIKEND U MUZEJU KRAPINSKIH NEANDERTALACA

Kreativne radionice namijenjene su individualnim posjetiteljima, obiteljima s djecom. Kroz igru i na zabavan način upoznaje se daleka prošlost Zemlje, evolucija i život krapinskog pračovjeka. Prava prilika za obiteljsko druženje za one koji nakon obilaska stalnog postava i Nalazišta Hušnjakovo žele nastavak priče o prapovijesti!

 

Vikend radionica se organizira uz obaveznu prethodnu najavu i dogovor s voditeljicom programa.

Za više informacija obratite nam se telefonom (049/371-491) ili e-mailom (rezervacije-mkn@mhz.hr)

Trajanje: 1 h
Cijena: 30,00 kn po osobi

 

Muzeji Hrvatskog zagorja

Kraneamus
muzej krapinskih neandertalaca

Šetalište Vilibalda Sluge bb
49 000 Krapina
Tel: +385 49 371 491
Fax: +385 49 374 968
Mail: mkn@mhz.hr

Rezervacije:
Tel: +385 49 371 491
Fax: +385 49 374 969
Mail: rezervacije-mkn@mhz.hr

OIB: 11298572202
SWIFT: HPBZHR2X
IBAN: HR 3828900011100011100