Autor/izvor: mkn 19/05/2017

Obilježen Međunarodni dan muzeja u MKN

 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja, u Muzeju krapinskih neandertalaca su održane aktivnosti koje su dio programa „Pas – tajna razvoja vrste i odnos s čovjekom“.  Vrijednost tisućljetnog prijateljstva čovjeka i psa posebno potvrđuju psi pomagači odnosno psi koji se koriste u terapijskim, odgojnim i obrazovnim aktivnostima. Upravo na tu temu su članovi Udruge „Psi pomagači“, Tea Selaković, prof. rehabilitator i Igor Gaćeša, savjetnik za ponašanje pasa, održali radionicu i predavanje u MKN.  Učenici 3. razred Osnovne škole August Cesarec iz Krapine su sa svojom učiteljicom Andreom Herceg sudjelovali u radionici „Svijet osjetila“.  Kroz raznezabavne i zanimljive igre s psom Širom djeca su osvještavala sva svoja osjetila, a također su učila o tome kako  pas doživljava svijet. Nakon radionice za osnovnoškolce Tea Selaković i Igor Gaćeša su održali i predavanje za srednjoškolce pod nazivom „Zašto pas, zašto pomagač“, na temu uključivanja pasa pomagača u terapijske aktivnosti. Tako su učenici 3. razreda Srednje škole Krapina sa svojim profesorima Ružicom Bubanj, Draženom Kiseljak i Miljenkom Hmelina imali priliku saznati zašto je baš pas vrsta koja može pomagati ljudima, osobito djeci s teškoćama u razvoju.

Tijekom dana, svi posjetitelji Muzeja koji su obilazili stalni postav i Nalazište Hušnjakovo mogli su preuzeti i tiskani edukativni materijal „Tajne porijekla i razvoja čovjekova najboljeg prijatelja“ koji ih upoznaje s najpoznatijim teorijama razvoja domaćeg psa, obilježjima pripitomljavanja te prapovijesnim ukopima pasa.

Boljim upoznavanjem vrsta s kojima je čovjek blisko povezan otkrivamo i samog čovjeka. Misao da je priča o prvoj pripitomljenoj životinji i najstarijem čovjekovom četveronožnom prijatelju zapravo vrlo važan dio priče o razvoju nas samih, mnogima je razumljiva, ali postoje i oni kojima je neizreciva.  Stoga se ovim programom Muzej krapinskih neandertalaca vrlo dobro povezao s ovogodišnjom  temom Međunarodnog dana muzeja „Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima“.

Muzeji Hrvatskog zagorja

Kraneamus
muzej krapinskih neandertalaca

Šetalište Vilibalda Sluge bb
49 000 Krapina
Tel: +385 49 371 491
Fax: +385 49 374 968
Mail: mkn@mhz.hr

Rezervacije:
Tel: +385 49 371 491
Fax: +385 49 374 969
Mail: rezervacije-mkn@mhz.hr

OIB: 11298572202
MB: 0207349
Žiro račun: 2390001 - 1100011100